Kulmalan luomutila Kurikassa, keskellä laajaa Pohjanmaata kylpee auringon valossa. Tänään helle helpottaa hieman ja tuuli on suotuisa niin ihmisille kuin naudoillekin.

Kun Teemu Kulmala osti entisen karjatilan vuonna 2006, oli tilalla luovuttu jo karjasta ja viljelytoimintakin oli vähäistä. Nuorella miehellä oli silloin ajatus, että kai näitä hommia voi tehdä itselleenkin… Nyt tilalla on 450 naudan lypsykarja, nuorkarja mukaan luettuna. Viimeisin tulokas on vuorokauden ikäinen Ayrshire-sonni Teuvo. 

Tilalle valmistui kaksi isoa hiekkaparsipihattoa vuonna 2020. Joten tilaa on suuremmallekin karjalle.

LUOMUMAITOA VUODESTA 2012

Tila siirtyi luomutuotantoon peltoviljelyn osalta vuonna 2009 ja eläintenhoidossa vuonna 2012. Noin 2/3 tilan tarvitsemasta luomurehusta tulee nykyisellään omista pelloista ja loput saadaan hankittua yhteistyötiloilta. 

”Luomurehun satoon ja saatavuuteen vaikuttaa suuresti sääolot. Joten saadakseen haluttuja rehuja ruokintaan, on syytä varautua hyvin, muun muassa verkostoitumalla.”

MITÄ ON LUOMUMAITO?

Luomu yhdistää kestävät tuotantotavat ja asettaa korkeat vaatimukset eläinten hyvinvoinnille. Näin luomutuotanto täyttää kuluttajien toiveet korkealaatuisista ja luonnollisista tuotteista. 

Luomulehmät syövät luomurehua. Luomurehun tuotannossa ei käytetä torjunta-aineita eikä keinolannoitteita. Luomulehmien päivittäin syömän rehun kuiva-aineesta vähintään 60 % on oltava karkearehua, joka on pääosin nurmea. Nurmi on naudan luontaista ravintoa.

Kaikki luomulehmät ja -hiehot pääsevät kesällä laitumelle. Luomuehdot edellyttävät, että luomunaudat saavat laiduntaa kesä–syyskuun välisenä aikana päivittäin. Laiduntaminen on hyväksi myös luonnolle, sillä lehmien lanta luo laitumella hyvät elinolosuhteet monimuotoiselle eliölajistolle. 

Suomessa on noin 150 luomumaitotilaa, ja ne tuottavat 3–4 % kaikesta suomalaisesta maidosta.