Hämeenlinnan Osuusmeijeri
Kestävä kehitys ja vastuullisuus -Ympäristö
Kestävä kehitys meijerin maitojalostuksessa
Hämeenlinnan Osuusmeijerin elintarviketurvallisuuden hallintajärjestelmä täyttää IFS Food -standardin vaatimukset. Sertifioituihin toimintoihin sisältyvät meijerituotteiden tuotanto; pastöroidut maidot, kermat ja piimät sekä ESL-käsitellyt maidot ja kermat. Hämeenlinnan Osuusmeijerin ympäristöhallintajärjestelmä täyttää ISO 14001 -standardin vaatimukset. Sertifioituihin toimintoihin sisältyvät Hämeenlinnan Osuusmeijerin meijerituotteiden jalostus, pakkaus ja varastointi.
Jalostamme omistajiemme tuottaman maidon ammattitaitoisesti, kannattavasti ja joustavasti asiakkaidemme vaatimuksia ja odotuksia vastaaviksi meijerituotteiksi, jotka täyttävät aitousvaatimukset. Tavoitteemme on joustava valmistusjärjestelmä, korkea tuotteiden ja palveluiden laatu sekä kapasiteetin tehokkuus ja laitteiston taloudellinen käyttöaste.
Sitoudumme kehittämään ja ylläpitämään elintarviketurvallisuusjärjestelmää ja -käytäntöjä. Elintarviketurvallisuuden huomiointi, noudattaminen ja ylläpitäminen on jokaisen työntekijän velvollisuus läpi koko tuotantoketjun. Suoritamme sisäisiä tarkastuksia ja katselmuksia tunnistaaksemme poikkeamat/parannuskohteet ja
määrittääksemme parantamiseen tarvittavat toimenpiteet. Edistämme avointa ja selkeää viestintää, niin sisäisesti kuin ulkoisesti, tunnistaaksemme riskit ja kehittämismahdollisuudet. Johdon vastuulla on osoittaa tarvittavat ja riittävät resurssit elintarviketurvallisuuden hallintaan. Elintarviketurvallisuus on osa meijerin liiketoimintasuunnitelmaa ja on merkittävä osa yrityksen toimintaa.
Tunnistamme toimintamme ympäristövaikutukset ja kehitämme toimintaamme jatkuvasti niiden vähentämiseksi kestävän kehityksen periaatteiden mukaisesti. Otamme ympäristövaikutukset huomioon päätöksenteon eri vaiheissa. Noudatamme voimassa olevia sopimuksia sekä viranomaisten velvoitteita ja määräyksiä. Meijerin hallinto, johto ja henkilöstö ovat sitoutuneet noudattamaan näitä elintarviketurvallisuus-, laatu- ja ympäristöperiaatteita.
Ympäristön kestävä kehitys ja vastuullisuus maidontuotannossa
Arla Foodsin kestävän kehityksen ohjelma edistää ympäristönsuojelua palkitsemalla maidontuottajia, jotka toteuttavat ympäristöystävällisiä käytäntöjä. Arla hyödyntää dataan ja tieteeseen perustuvaa pistejärjestelmää, jossa tuottajat saavat korkeamman hinnan maidostaan ympäristötoimien perusteella. Tämä kannustaa heitä vähentämään päästöjä ja parantamaan luonnon monimuotoisuutta.
Suomessa kaikki 380 Arlalle maitoa tuottavaa tilaa saavat korvauksen maidon hinnassa kestävän kehityksen toimien perusteella. Esimerkiksi Hämeenlinnan Osuusmeijerin maidontuottajat ovat saavuttaneet hyviä tuloksia, kuten päästöjen vähentämistä ja rehustuksen tehokkuuden parantamista, mikä heijastuu suoraan maidon tuottajahintaan. Tämä käytäntö on osa Arlan laajempaa tavoitetta vähentää Scope 3 -luokan CO2e-päästöjä 30 prosenttia vuoteen 2030 mennessä.
Kannustinmalli, joka perustuu Arla Climate Check -ilmastokartoituksiin ja Science Based Targets Initiativen kriteereihin, mittaa 19 kestävän kehityksen toimenpidettä, kuten ruokinnan tehokkuutta ja uusiutuvan sähkön käyttöä. Tämä edistää toimenpiteiden läpinäkyvyyttä ja tehokkuutta ympäristönsuojelussa, auttaen Arlaa saavuttamaan kunnianhimoiset ympäristötavoitteensa.