Lintujen suojelu- ja harrastusjärjestö BirdLife Suomi, Arla ja Arla Suomi -yhteistyöryhmän maitotilat ovat tehneet yhteistyötä uhanalaisten pääskyjen hyväksi keväästä 2023. Maitotilat ovat uhanalaisille pääskyille tärkeitä pesimäpaikkoja.  Toimenpiteet ovat tuottaneet tulosta: lähes kaikilla tiloilla pesi pääskyjä ja muutamalla tilalla pesiä laskettiin olevan yli 40 kappaletta.

BirdLife Suomen, Arlan ja maitotilojen yhteistyön tavoitteena on auttaa pääskyjä pesimään maitotiloilla ja lisätä tietoisuutta pääskyjen tilanteesta. Yksi syy pääskykannan pienenemiseen on karjatilojen väheneminen.

Tänä vuonna hankkeeseen lähti mukaan 34 maitotilaa ympäri Suomen. Kesän aikana BirdLifen asiantuntija on vieraillut useilla mukana olleilla tiloilla antamassa neuvoja ja vinkkejä pääskyjen pesinnän tukemiseen.

”Maitotilalliset ovat innostuneet hankkeesta ja olen ilahtuneena seurannut sitä, miten tilalliset ovat jakaneet tietoa pääskyistä myös tutuilleen. Monet tarkkailevat pääskyjen elämää tarkemmin ja pitävät asiaa esillä sekä omissa yhteisöissään että sosiaalisessa mediassa”, sanoo BirdLifen asiantuntija Mauri Leivo.

Pääskyset Kiteeltä — kuva: Tuomas Koivuniemi

Muutamilla tiloilla yli 40 pääskynpesää

Arla selvitti hankkeessa mukana olleilta tiloilta, miten pääskyjen auttaminen ja pesintä onnistuivat tällä kaudella. Selvityksen mukaan pääskyjen määrä kasvoi usealla tilalla edelliseen vuoteen verrattuna. Haarapääskyjä pesi runsaalla 20 tilalla. Räystäspääskyjä puolestaan pesi hieman alle puolella tiloista ja usealla tilalla niitä pesi jo enemmän kuin viime vuonna. Lähes kaikkien pääskyjen pesinnät onnistuivat.

”Usealta tilalta raportointiin jopa 40 haara- tai räystäspääskyn pesää”, hehkuttaa Arlan maidonhankinnan vastuullisuuspäällikkö Heini Riipi.

Kevään ja kesän aikana mukana olleille tiloille on hankkeen myötä muun muassa rakennettu ja lahjoitettu tekopesiä räystäspääskyille. Tekopesät ovat pääskyn itsensä rakentamia pesiä kestävämpiä ja suojaavat paremmin saalistajilta. Yli 20 tilalle asennettiin tekopesiä ja moneen niistä muutti räystäspääskyjä. Joillakin tiloilla kaikki räystäspääskyt siirtyivät asumaan tekopesiin, toisilla tiloilla niihin vasta tutustuttiin.

”Pesinnät onnistuivat hyvin tänä vuonna ja olin jopa yllättynyt näin positiivisista tuloksista. Pääskyjen tulevaisuus riippuu pitkälti onnistuneista pesinnöistä ja terveistä poikasista. Erityisesti tekopesistä on ollut apua”, sanoo Leivo.

Osalla tiloista räystäspääskyjä innostuttiin houkuttelemaan kutsuääniä soittamalla. Kutsuäänten soittaminen houkutteli pääskyjä pesimään kahdelle tilalle. Lisäksi tilalliset auttoivat pääskyjä muun muassa suojelemalla saalistajilta sekä varmistamalla, että saatavilla on kosteaa mutaa pesänrakennusta varten.

”Räystäspääskyjä on ollut monella tilalla viime vuotta enemmän. Räystäspääskyjen tilanne on ollut niin pitkään huono, että tällaiset positiiviset uutiset tuovat iloa”, Leivo sanoo.

Pääskyjä autetaan myös ensi vuonna

BirdLife Suomen, Arlan ja maitotilojen yhteistyö pääskyjen hyväksi jatkuu myös vuonna 2025.

”Hanke on mennyt erittäin hyvin, ja pääskyistä on tullut tärkeä osa monen tilallisen kesää. Olemme saaneet kahden vuoden aikana valtavasti uutta ymmärrystä pääskyjen elämästä, mutta töitä on vielä paljon tehtävänä. On hienoa, että valtaosa mukana olleista tiloista haluaa jatkaa hankkeessa myös ensi vuonna”, sanoo Riipi. 

BirdLife Suomen, Arlan ja maitotilojen yhteistyö on osa Arlan työtä luonnon monimuotoisuuden edistämiseksi. Kaikki kolme Suomessa pesivää pääskylajia – haarapääsky, räystäspääsky ja törmäpääsky – ovat uhanalaisia. Maitotiloilla on erityinen rooli pääskykannan hyvinvoinnissa, sillä tilat ovat pääskyille tärkeitä pesimäpaikkoja. Tilojen rakennukset tarjoavat sopivan paikan pesän rakentamiseen, ja lehmät puolestaan houkuttelevat kärpäsiä ja muita lentäviä ötököitä pääskyjen ravinnoksi. Kaupoissa BirdLife Suomen, Arlan ja maitotilojen yhteistyö näkyy litran Arla Luonto+ -mustikkajogurteissa ja Arla Luomu -maitopurkeissa.


Arla Oy on maitoalan suunnannäyttäjä ja rehti kumppani niin maidontuottajille kuin asiakkaille. Tarjoamme makuja Suomesta ja maailmalta päivän jokaiseen hetkeen ja tuomme uusia mahdollisuuksia hyvinvoinnin edistämiseen ja kestävien valintojen tekemiseen. Yrityksessämme työskentelee 400 henkeä. Vuonna 2023 liikevaihtomme oli 394 miljoonaa euroa. Arla Suomi -yhteistyöryhmä kattaa yhdeksän meijeriä ja 370 suomalaista maitotilaa. Myös Hämeenlinnan Osuusmeijeri on osa Arla Suomi -yhteistyöryhmää. Arla Oy kuuluu pohjoiseurooppalaiseen Arla Foods -konserniin. www.arla.fi

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *