Arla Suomi avaa tiettävästi ensimmäisenä maailmassa maidon valmistusketjun maitotilalta meijerille lohkoketjuteknologiaa hyödyntämällä.

Lohkoketjuteknologian ansiosta kuluttajilla on vihdoin mahdollisuus nähdä koko maidon matka tilalta tölkkiin.

– Koko kehityshanke on lähtenyt kuluttajien toiveista. Kuluttajat haluavat, että ruoantuotanto on vastuullista ja läpinäkyvää. Meidän tavoitteenamme on maailman läpinäkyvin maidon valmistusketju, markkinointipäällikkö Sanna Heikfolk Arlalta toteaa.

Maidon syntymatkaan voi tutustua valitsemalla tölkissä olevan pakkauspäivän Arlan verkkosivuilla sijaitsevassa Arla Maitoketjussa. Palvelu kertoo, mitä juuri sen maidon matkaan on sisältynyt, kuten montako lehmää ja maitolitraa tilalla on lypsetty, onko tilalla syntynyt vasikoita ja ketkä ovat olleet työvuorossa. Arla Maitoketjusta voi myös katsoa, mihin kellonaikaan auto nouti maidon tilalta, milloin maito saapui meijeriin purkitettavaksi sekä paljon muuta.

Tiedon avaaminen kuluttajille ei vaadi maidon valmistusketjussa erillistä työtä, koska maitotilalla, maidon keräilyssä ja meijerissä erilaisissa tiedonkeruupisteissä tallentuva tieto siirtyy automaattisesti Arla Maitoketjuun.

– Tällä hetkellä lohkoketjuteknologia on käytössä vasta yhdessä tuotteessamme, joka on Yhden tilan luomumaito. On mahdollista, että myöhemmin laajennamme sen muihinkin tuotteisiimme, Arlan digitaalisista ratkaisuista vastaava päällikkö Tomi Sirén kertoo.

Yhden tilan luomumaidon raaka-aine tulee Tikan luomutilalta Kurikasta, ja se purkitetaan Arlan yhteistyömeijerissä Hämeenlinnan Osuusmeijerissä. Tilalla ollaan innoissaan mahdollisuudesta näyttää ihmisille, miten nykyaikainen maidontuotanto toimii ja millainen päivä tilalla on ollut.

– Kuluttajana kaupassa haluaisin tietää tarkoin, mistä maito tulee ja minkälainen arvomaailma sen takana on. Sen vuoksi avaan mielelläni kuluttajille nämä asiat meidän tilaltamme, Tikan luomutilan yrittäjä Päivi Tikka toteaa.

Katso Arla Maitoketjun esittelyvideo tästä.

Tutustu Yhden tilan luomumaidon syntymatkaan Arla Maitoketjussa tästä.