Lämpömittarissa elohopea on pudonnut Hämeen helmikuussa alle 20°C asteen. Aurinko saa lumesta valkoiset pellot kimmeltämään helmen lailla, kun saavun Loukasten tilalle Hämeenlinnan Renkoon.

Loukasten tilan uudessa upeassa navetassa tapaan maatalousyhtymän nykyiset yrittäjät. Anna ja Antti Koljonen jatkavat tilaa kolmannessa polvessa. Sisarusten äiti Barbro on oman yrittäjätaipaleensa aikana toiminut pitkään myös Hämeenlinnan Osuusmeijerin hallituksen varapuheenjohtajana. ”Vaikka kyseessä ei ole varsinainen sukutila ja ala on haasteellinen, oli tilan jatkaminen kuitenkin luonnollinen päätös. Isovanhemmat ja vanhemmat olivat ratkaisuillaan tehneet sen meille mahdolliseksi”, kuvailee Antti maatalousyrittäjän uravalintaansa. 

TILAN UUSI NAVETTA

Loukasten tilan uusi navetta tekee vaikutuksen myös kaupunkilaiseen. Jouni Pitkärannan suunnittelema ja Nobe Rakennuksen rakentama lähes 100 metriä pitkän navettarakennuksen rakennustyömaa keräsi jo rakennusvaiheessaan naapurustoa pellon laidassa olevalle maansiirron ohessa maisemoidulle ”harjulle” seuraamaan rakennustyömaan edistymistä.

Kävellessämme pitkin pihaton ruokintapöytää, muistelemme marraskuun 16. päivää 2020, kun eläimet saapuivat ensimmäistä kertaa uuteen navettaan. Sopeutuminen uusiin tiloihin tapahtui nopeasti ja lehmät rauhoittuivat pian syömään. ”Kauemmin kesti meillä ihmisillä tottua uuteen ja osittain totuttelu jatkuu vielä kolmen kuukauden jälkeenkin”, kertaa Anna navetan käyttöönottokokemuksiaan. Eläinten tottumisesta uusiin tiloihin kertoo jotakin tietysti keskituotoksen kasvu 10 700 litrasta 11 300.

”Uusi pihatto on tasoittanut paljon eläinten välistä hierarkiaa, kun aroillakin lehmillä on tilaa väistellä kuningattaria”, kuvailee Anna navetan arkea.

Loukasissa on 400 eläintä joista 166 on lypsyssä. Tilan vanha lypsykarjapihatto on ollut käytössä vuodesta 1969 ja toimii nykyisin umpilehmien ja nuorkarjan tilana. Vanhojen tilojen saneeraus on tilalla tarkoitus aloittaa kevään 2021 aikana.