YK:n elintarvike- ja maatalousjärjestö FAO:n organisoimaa Maailman maitopäivää vietetään keskiviikkona 1.6.2022.

Maito on monipuolinen ravinnonlähde. Se tekee maidosta ja maitovalmisteista ravitsemuksellisesti vastuullisen elintarvikkeen.

Maito ja muut maitovalmisteet ovat tärkeitä kalsiumin, B2-vitamiinin, jodin ja nykyisin myös D-vitamiinin lähteitä suomalaisten ravitsemuksessa. Nämä maidosta saatavat ravintoaineet ovat erityisen tärkeitä lasten ja nuorten kasvun ja kehityksen kannalta. Kasvuiässä, erityisesti murrosiän nopean pituuskasvun aikana ja useita vuosia sen jälkeen elimistö kasvaa ja kehittyy: lihasmassa lisääntyy ja luusto vahvistuu jopa 25–30 ikävuoteen saakka.

Maidontuotanto ilmastotalkoiden eturintamassa

Maidontuotannon vastuullisuuden kehittämiseksi tehdään koko ajan töitä niin tiloilla kuin teollisuudessa. Arla Suomi -yhteistyöryhmän maitotiloilla ja tuotantoketjussa on asetettu tavoitteeksi pienentää tuotannon, logistiikan ja energiankäytön päästöjä 63 prosenttia vuoteen 2030 mennessä vuoden 2015 lähtötasosta.

Meijeriyhtiö Arla Foods ja maailmanlaajuisesti toimiva tiedettä soveltava yritys DSM ovat aloittaneet laajamittaisen pilottihankkeen metaania vähentävällä rehun lisäaineella. Hankkeessa testataan Bovaer®-rehulisäainetta 10 000 lypsylehmällä kolmessa Euroopan maassa. Pitkäaikaiset tutkimukset osoittavat, että Bovaer® voi vähentää lehmän ruoansulatuksen metaanipäästöjä noin 30 prosenttia. Tämä hanke tukee maitoketjun sitoumusta kestävään maidontuotantoon.