Syksy on edennyt jo Satakunnassakin pitkälle. Kaunismäen tila Huittisten Vampulassa valmistautuu talveen. Tilan pojat Akseli (17) ja Anssi (13) puhaltavat puimuria puhtaaksi viljatöiden jäljiltä. Vielä pitäisi laittaa puimuriin rotanmyrkyt, niin eivät pääse tekemään tuhojaan talven aikana.

Tilan isäntä Altti Sillanpää käy katsastamassa pellot perusparannuksia varten tilan emännän Helena Koivuluoman ja austraaliankelpie Remun kanssa.

Ennen talven metsätöitä tilalla on vielä puhdistettava paalikone, otettava maanäytteet kaikilta pelloilta, otettava lanta- ja virtsanäytteet eläimiltä, pelloilta pitää räjäyttää isoja kiviä sekä parantaa peltojen ojitusta laittaa ja salaojia. Pelloille viedään lantaa ja kynnetään pellot. Nuorempi pojista, Anssi, odottaakin jo malttamattomana kyntöjen alkamista. 

Maanviljelijä ja Hämeenlinnan Osuusmeijerin hallituksen jäsen Altti Sillanpää osti tilan isänsä perikunnalta 1983. Vanhemmat olivat ostaneet tilan 1951. Altin isä kuoli 1965, kun Altti oli vasta 2,5 kuukauden ikäinen. Äiti jäi silloin huolehtimaan tilasta ja seitsemästä lapsesta.

Kun Altti osti tilan, oli tilalla 1 lehmä, 1 vasikka ja 11 hehtaaria peltoa. Tänä päivänä tilalla on 30 pään lypsykarja, 95 hehtaaria omaa peltoa ja lähes saman verran vuokrapalstaa. 

Tila liittyi Hämeenlinnan Osuusmeijeriin vuonna 1994. Osuusmeijeriin liittyminen antoi tilalle heti uutta puhtia. Tilalle rakennettiin pian uusi lantala, laakasiilo ja parsinavetta.

Vanhempi Sillanpään pojista, Akseli, opiskelee tilanhoitoa Huittisten ammatti- ja yrittäjäopistossa Kokemäellä. Opiskeluja hän hyödyntää myös tilan tulevaisuuden suunnitteluun. Mietinnöissä on tilalla ollut uuden pihaton rakentaminen.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *